SITTNINGSSKOLAN
Som ny medlem i Södertörns Förenade Ekonomer kan det vara svårt att veta vad en sittning är.
Därför får du här en kort guide om vad det innebär att gå på en sittning och vad som brukar hända under kvällen, samt några regler i slutet.
En sittning är en av de bästa sakerna med studentlivet! Det är en middag med dina kära vänner med massor av spex och underhållning. Detaljerna varierar från sittning till sittning. Sittningarna kan ha olika klädkoder eller vara bundna till olika teman och innefattar oftast tal och en hel del allsång inklusive bordsvisor (alla dem hittar du i sånghäftet som finns på borden).
Sittningar kan ha olika karaktär, exempelvis en finsittning (även ibland kallad bankett) eller en temasittning (även kallad för en ”fulsittning”). På en finsittning är klädkoden kostym, vilket innebär kostym/kavaj för herrarna och långklänning (alternativt cocktailklänning) för damerna. På en fulsittning förväntas du klä dig efter det tema som ges, hur avancerat bestämmer du själv.
VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD MELLAN EN FIN- OCH FULSITTNING?
På en fulsittning ska klädseln vara din egna tolkning av temat som ges. Maten är lite enklare (oftast en tvårättersmiddag) då biljettpriset är lägre och middagen samt efterfesten hålls i studentpuben på skolan. På en fulsittning är det tillåtet att vara lite mer galen och skrika, sjunga högt, ställa sig på stolen, banka på borden, bjuda på underhållning, sjunga bordsskål, busa med varandra och skratta tills det gör ont i magen. På borden hittar du sånghäften med alla sittningsregler, som det uppskattas att du följer, samt alla bordsvisor som du får önska dig att sjunga. Skrik bara ut “TEMPO!”, så kommer toastmastern att ta ton. Slutligen får du springa på toaletten eller till baren under endast utsatta pauser.
Finsittningen är raka motsatsen. Aftonklänning för damer och kavaj för herrar. Det dukas med kandelabrar, ljus, fint porslin, glittriga dekorationer och givetvis serveras det en trerättersmiddag. Toastmastern guidar dig igenom hela kvällen och visar hur och när man ska skåla. På en finsittning ska man vara mer elegant och inte vara högljudd vid borden, man ska inte heller banka på dem. Det är fint att hålla sig till schemat och gå på toaletten samt till baren när det finns utsatt tid för det, så att tacktalen inte slutar vid midnatt. Man ska hålla sig lugn, i alla fall till efterfesten, men det innebär inte att du inte kommer att ha det kul!
HUR SER KVÄLLEN UT?
Starttiden (enligt information och biljetten, ofta mellan 18.00 och 19.30) är en lagom tid att komma. Du får bocka av dig på en lista, hänga av dig jackan och är välkommen att ta en fördrink i baren. Sen följer mingel, där du kan hälsa på de du redan känner och även inleda nya bekantskaper. Detta brukar vara ungefär en halvtimme. På den tiden bör du hitta din plats vid borden. På alla sittningar gäller bordsplacering, så se till att kolla på bordskartan (som oftast finns upphängd vid baren) eller lotta dig en plats innan du sätter dig någonstans.
När toastmastern ber alla om att sätta sig till bords så är det precis det du ska göra, på din egen plats. Herrarna får själva bestämma om de vill klassas som en gentleman resten av kvällen och väljer i så fall att dra ut stolen åt sin bordsdam. Presentera dig för de som sitter bredvid och mittemot dig men se upp med att prata eller väsnas när toastmastern talar, det är strängt förbjudet. Toastmastern går sedan igenom sittningsreglerna och middagen drar igång.
Hoppas att du nu har fått ett lite större grepp om vad en sittning är för något, och känner att du vill dyka upp på någon kommande! Har du några fler frågor så är det bara att kontakta Sociala utskottet på sociala@sofre.se.
REGLER FÖR FULSITTNING
- När toastmastern talar är man TYST! Är man dock inne i ett samtal har man tre ord på sig att avsluta. Om man har ”halva inne” (eller mer) har man fem ord på sig att avsluta.
- Om man tycker att toastmastern ska ta upp en sång påkallar man dennes uppmärksamhet genom att ropa: TEMPO!
- Om låten utfördes sämre än förväntat ropa: OMSTART!
- Vill man framföra ett spex måste man ha toastmasterns godkännande. (Partytrick för bordsgrannen räknas inte som spex)
- Toabesök (oavsett syfte) genomförs enbart på den del av sittningen som av toastmastern benämns som PAUS.
- När maten är slut på din tallrik, fortsätt på den till höger.
- Borttappade gäster återfås mot beskrivning vid kvällens slut.
- Att ragga på bordsgrannen ses som bra bordsskick.
- De som inte har en medfödd sångröst har ändå rätt att efter bästa förmåga delta i sången.
- Spill av dryck får endast ske av alkoholfri sådan.
- Intag av tobaksprodukter sker enbart utomhus under de delar av sittningen som av våra toastmastrar benämns som PAUS. (Undantag görs för de tobaksprodukter som kan intas under bordet)
REGLER FÖR FINSITTNING
- På toastmasterns signal tar du plats vid borden (kolla bordsplacering innan). Bordsdamen sitter till höger och bordsherren till vänster. Bordsherren håller ut stolen för bordsdamen.
- Sitt rakt upp och ät i lugn takt. Ingenting ska ligga på bordet, varken handväska, mobil, armbåge eller mat. Din servett ska ligga i knäet.
- Som bordsherre har man ansvaret att konversera med och att underhålla sin bordsdam under middagen.
- När toastmastern talar är man tyst. När toastmastern påkallar uppmärksamhet har man tre ord på sig att avsluta pågående samtal. Har man ”något på gång” med sin bordsgranne, må man nyttja fem ord för att avsluta konversationen.
- När toastmastern tar upp en sång sjunger man; samma som toastmastern!
- Det är strängt förbjudet att behålla det goda humöret för sig själv!
- Vid tal: Tacka talaren med den sång som benämns ”Tack till talare”.
- Vid skål: Höj glaset diskret utan att spilla och vänd dig mot bordsdamen/bordsherren, titta henne/honom i ögonen och säg ”skål”. Vänd dig nu mot damen/herren på din andra sida, titta henne/honom i ögonen och säg ”skål”. Vänd dig sedan mot damen/herren mittemot dig, titta henne/honom i ögonen och säg ”skål”. Sedan dricker man ur sitt egna glas. Skålen avslutas genom att genomföra samma procedur fast baklänges.